Cratiță cu grătar și capac (ca un cuptor mic)

   Am cumpărat mai demult (de la Real) o cratiță cu o gaură la mijoc, pe unde intră căldura flăcării (de la aragaz). Are un grătar. Se pune capacul deasupra (capacul are un mâner care nu apare în poze). Se comportă ca un cuptor cu temperatura reglabilă (din flacără).
   Se pot coace: carne (mici), legume și fructe (roșii, ardei, vinete, ceapă, ciuperci, cartofi, sfecla roșie, mere) etc.
 
Se pune apă în canalul din jurul flăcării. Nu produce abur. În apă picură grăsimea, care în acest mod nu se arde.


Ce am făcut cu ea vedeți în aceste articole (dați clic aici).

Am luat imaginile (de mai sus) de aici: http://www.e-retete.ro/ustensile/oala-grill-cu-abur

Am copt în ea:

 

 

Hamburgher

   Am cumpărat mici congelați. I-am pus direct la fript (fără să îi mai decongelez). I-am tăiat felii și i-am pus în chifle tăiate în două, cu muștar etc.

Am cumpărat mici congelați.

I-am pus la fript, fără să îi decongelez (este înghețat, de aceea are așa culoare). Pot fi prăjiți în tigaie. Eu îi fac în cratiță cu grătar și capac (este ca un cuptor mic), vedeți aici.

Mici îi iau cu un clește de bucatarie.

Tai micii rondele (felii) sau pe lungime. Tai o chiflă în două (pe grosime). Pun bucățile de mici pe chiflă și pun muștar, keciup, ceapă prăjită etc.

Am pus bucăți dintr-o roșie coaptă pe același grătar (și ceapa se poate coace pe grătar, își pierde iuțimea și devine puțin dulceagă). În loc de chiflă pot pune în corn, baghetă sau felii de pâine (prăjită).

Puteți pune și felii de brânză (topită) sau să stoarceți un tub cu brânză topită (cu ce aromă vă place).



Hamburgher.

Doi hamburgheri puși în cuptorul aragazului, ca să se încălzească (puteți lua părțile de deasupra ale chiflelor, ca să se încălzească mai uniform și mai repede). Chifla devine mai bună, ca și când atunci ar fi fost făcută (proaspătă)!

I-am scos din cuptor (calzi) cu aceleași clești de bucătărie ca în poza de mai sus.
Delicioși! * Poftă bună!

Dovleci pe acoperiș

   Puteți cultiva dovleci, care sunt urcați (urcă singuri, prinzându-se de gard, de exemplu) pe un acoperiș care să nu fie înclinat (prea tare). De exemplu pe o magazie.
   Dovlecii din imagini sunt pe un acoperiș puțin înclinat, la înălțimea de 2 metri.
   Dovlecii (plantele) trebuie să meargă pe pământ măcar un metru, ca să își înfingă mai multe rădăcini în pământ. Am pus îngrășământ de la găini (de câteva ori) lângă aceste rădăcini și le-am udat zilnic. Se fac dovleci de câteva kilograme fiecare. Se lasă afară până care bruma pe ei.

De pus pe iarnă






În congelator:
Eu pun ardei și gogoșari tăiați mărunt și ambalați în pungi, pentru pița. Și tăiați mai mari pentru frigărui.
Ardei copți și curățați, vedeți aici.
Petale de trandafiri și flori de soc (pentru suc).
Prune (întregi, că altfel la decongelare zemuiesc, cu sâmburi mici) pentru plăcintă.
Dovlecei felii pentru pane (nu prea ies bine) și (eventual) pentru pița.

Pița vegetariană

Vedeți articolul despre pița, în care puneți nu puneți salam. Condimentele naturale îi dau gustul bun.

Hamburgher (sandviș) studențesc

   Am văzut câteva comentarii (în diferite locuri, pe internet) în care userii scriau că decât să își piardă timpul să facă o mâncare complicată, mai bine își fac ceva rapid. Vedeți aici hamburgheri de casă, sandviciuri, crenvurști în corn (hot dog) etc care se fac rapid (să aveți un aragaz mic sau un cuptor mic). Acestea sunt bune și pentru excursii (cu un aragaz foarte mic, de voiaj). Eventual pot fi pregătite acasă și acolo doar să fie încălzite.
   Încerc să pun rețete utile, ușor și rapid de făcut și bune (foarte bune) la gust, adică mâncare ușor de gătit, de exemplu pentru studenți: cu câțiva mici (congelați), puțină zacuscă, o chiflă, corn sau cu felii de pâine se poate face repede ceva bun!
   Poftă bună!

Hamburgher (sandvici)

Aceasta este o modalitate rapidă de a face un hamburgher-sandvici.
Avem nevoie de ingrediente:
- o chiflă rotundă sau poate fi și corn sau felii de pâine (prăjită)
- salam, cârnaț (de casă) afumat etc
- brânză topită sau unt (vedeți aici în articolul cu pița despre tuburi cu brânză topită)
- ardei sau gogoșar
- ce mai are omul pe acasă (și credeți că s-ar potrivi): murături sau ceapă tăiată mărunt și călită puțin.
  
Chifla sau bagheta (cornul) se taie în două (pe grosime).
  

Se pune brânză topită (un tub se ciupește cu foarfeca) sau felie de brânză sau unt (de preferință mai moale, al meu a fost luat din congelator).
  
Peste unt se pun mezeluri sau șuncă presată.
  
Deasupra se pun felii de ardei sau gogoșar și se poate pune ceapă tăiată mărunt și călită puțin.
Se pune partea de sus a chiflei.
În viitor probabil voi publica rețete puțin mai complicate de hamburgher (mai apropiate de rețeta obișnuită). Această rețetă este rapidă, de exemplu pentru studenții care stau în cămin.
Poftă bună!

Tort și prăjitură din pișcoturi cu felii de mandarine

   Am arătat aici ce ingrediente folosesc.  (acum folosesc cremă de vanilie, care se potrivește cu fructe).

Am desfăcut o conservă cu mandarine felii (sunt necesare două conserve dacă sunt mici).


Însiropez fiecare pișcot: îl ud pe o parte și pe cealaltă (cu o lingură). Am folosit sucul din conserva de mandarine, dacă nu este suficient se poate folosi suc (în sticlă) sau apă cu zahăr și cu aromă (de preferat de același fel cu fructele folosite, deci citrice).

Am pus 3 pișcoturi însiropate pe o farfurie, apoi pe ele am pus cremă și bucați (tăiate) din feliile de mandarine. Apoi încă un rând de două pișcoturi cu cremă și mandarine și deasupra încă un pișcot.

Am îmbrăcat prăjitura în frișcă, am ornat-o cu o felie de mandarină și cu bobițe colorate.





Pe o farfurie mai întinsă am pus pișcoturi în patru straturi, cu cremă și bucăți de mandarine între ele.

 Am acoperit tortul cu frișcă și am ornat cu felii de mandarine cu care am făcut o floare.



Poftă bună!

Decor pentru tort, cu brad de Crăciun

   Se desenează bradul, format din triunghiuri, cu creioanele prezentate aici. Se desenează globurile sau se pun bobițe colorate, ca aici. Se decorează cu frișcă roz (am pus în frișcă câteva picături de colorant alimentar roșu).

Decor pentru tort de Crăciun (desenat cu creioane pentru decor)

    Am folosit creioanele pentru decor pe care le-am prezentat aici (modificate, cu albastru).
    Pe un tort acoperit cu frișcă (bătută bine, să nu fie prea moale).



Creanga de brad: se trasează întâi liniile lungi cu verde, apoi liniile scurte (acele bradului). Se fac lumânările și flacăra fiecăreia, în culori diferite. De exemplu, eu am făcut lumânările cu roșu și flacăra cu galben; se pot face și invers (galben cu roșu).


Omul de zăpadă.


Bradul se face din triunghiuri. Pe el am pus bobițe colorate (ca globuri și beteală).


Am pus pe deasupra nucă de cocos albastră ca să imite zăpada, am ornat cu frișcă roz (amestecată cu câteva picături de colorant alimentar roșu).
Din cauza utilizării blițului, culoarea galben a ieșit modificată, în poze. În realitate culorile sunt frumoase, vedeți poza cu tortul terminat (poză făcută în lumină naturală).

L-am ornat cu frișcă și pe lateral.
                                                                Poftă bună!

Scris pe tort cu creioane pentru decor (Dr. Oetker)

   Am făcut un tort lung din pișcoturi (vedeți aici cum se face, cu diferite creme). Am pus în frișcă câteva picături de colorant alimentar roșu. A ieșit roz. Am întins-o deasupra.
   Am desenat și am scris urarea cu creioanele pentru decor prezentate aici.
   Este foarte ușor de scris și de desenat pe prăjituri și torturi. Dacă aveți un copil, asta îl face fericit!

Creioane pentru decor (Dr. Oetker)

   
   Cu 10 lei se poate cumpăra o cutiuță care conține 4 tuburi cu pastă de zahăr colorat, pentru decor. Sunt 4 culori: roșu, verde, galben și alb.
   Nu am fost mulțumit de culoarea albă (pot folosi cremă de unt, frișcă sau nucă de cocos pentru alb), așa că am transformat-o în albastru: am cumpărat o seringă mică și o sticluță cu colorant alimentar albastru. Am injectat căteva picături albastre în tubul alb, am frământat în degete (fără să scot pasta afară) și am obținut pastă de culoare albastră, pe care am folosit-o pentru decoruri pe tort.
   În articolele următoare vă voi prezenta câteva desene făcute cu aceste paste colorate. De exemplu, vedeți aici norii desenați cu albastru.

Prăjitură din pișcoturi, cu cremă de ciocolată

Se iau pișcoturi, se însiropează. Se bate crema de ciocolată și separat frișca cu lapte. Se face prăjitura ca aici. Deasupra se rade ciocolată (pe răzătoarea mică) sau se pun bobițe de ciocolată (ca ornament).



Am scăpat cam multă frișcă. Poftă bună!

Salată (sos) tzatziki

Se rade un castravete (mic, cornișon, sau mai mulți, după gust) pe răzătoarea mică. Se stoarce de zeamă.
Un borcan mic cu iaurt se scurge de zer.
Se rad câțiva căței de usturoi.
Se amestecă iaurtul cu castravetele (stors de zeamă) și cu usturoiul. Se poate pune piper sau frunze de mentă sau mărar tăiaie mărunt, se poate acri cu lămâie sau oțet alb.
Se pune la rece cel puțin câteva ore sau până a doua zi, ca să se amestece aromele.
O bunătate!
Se poate pune lângă alte mâncăruri (în special cu carne) sau este bună doar salata cu pâine.

Tort cu vișine (sau cu alte fructe), din pișcoturi

Ingrediente: un pachet pișcoturi (am pus aici de care folosesc), un plic cu praf pentru cremă de vanilie (se potrivește cam cu toate fructele), frișcă, vișine din compot (sau alte fructe), lapte.


Fiecare pișcot îl ud puțin: îl țin înclinat deasupra unui blid cu suc (în acest caz din compot, se poate îndulci după gust) și îl ud repede cu o lingură, pe ambele fețe. După ce este gata, las tortul câteva ore ca să se înmoaie pișcoturile și la mijloc (nu vreau să fie prea însiropate).

Aranjez pișcoturile într-un strat.

Pe fiecare strat de pișcoturi pun cremă și pe cremă bucățile de vișine.

Deasupra am pus un strat din frișca rămasă (amestecată cu câteva picături de colorant alimentar roșu). Am decorat cu frișcă.