Evreii au fost răspândiți prin lume, așa că au luat din rețetele altor popoare. Pe un sait evreiesc am găsit rețetă de ghiveci românesc (cu câteva variante). Saitul este decent, inteligent și cu bun-simț. Am folosit Google translate, vedeți postarea.
„Ghiveciul românesc și guvechul bulgăresc sunt într-adevăr foarte asemănătoare cu faimoasa ratatouille, dar sunt mai rustice și mai consistente. Legumele pentru guvech sunt tăiate în bucăți mari, neuniforme și pot fi gătite toate împreună deodată. Acest lucru face pregătirea guvech-ului mult mai ușoară și permite improvizații creative; puteți adăuga cu ușurință orice legume de sezon. Pe lângă obligatoriu vinetele, dovleceii, ardeii, roșiile și cartofii, sunt frecvente fasolea verde sau bamele. Guvech este asezonat foarte simplu cu sare, piper negru și ocazional boia de ardei, pentru a lăsa produsele să strălucească. Majoritatea versiunilor românești sunt vegane.
Versiunea vegetariană românească este probabil cea mai comună în Israel în zilele noastre. Și deși în mod tradițional se servește peste orez, îmi place să-l servesc pe un alt aliment de bază românesc, mămăliga. Este definiția alimentelor confortabile.”
Și o variantă prezentată la Comentarii:
„Bunica mea, care era originară din Odessa, dar a trăit în România de mulți ani, a făcut o versiune fără carne. A curățat vinetele, a adăugat dovlecei, ardei, roșii, ceapă și morcovi (fără cartofi) și le-a asezonat cu mărar. Se servește rece sau la temperatura camerei, cu pâine.”
Articolul original, cu indicații și variante. Articolul tradus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu