Cuptor electric încorporabil Arctic AROIM 24500. Generalități și prezentare cuptor

   TOȚI cei care au trecut de la cuptor cu gaz la cuptor electric, TOȚI spun același lucru: că sunt mai mulțumiți de rezultate față de un cuptor pe gaz și că nu s-ar mai întoarce la cel vechi.
   Am văzut practic că coace mai bine (aluatul crește mai mult).
   Există multe posibilități de funcționare.

   Diferențe în funcționare
Cuptorul cu flacără
   Flacăra arde continuu, în partea de jos. Dacă de nou nu funcționează bine, trebuie reglat (în garanție). Unele modele scumpe au posibilitatea de reglare automată a flăcării.
   Trebuie să intre aer (ca să ardă flacăra), iar gazele arse sunt evacuate pe deasupra-spate. Funcționarea este ineficientă. Încălzește locul în care se află. Gazele evacuate conțin mono- și di- oxid de carbon, oxizi de azot etc.

Cuptorul electric
   Funcționează la putere mare până se încălzește la temperatura dorită. Apoi termostatul oprește încălzirea (și consumul de energie electrică) pentru un timp. Temperatura scade puțin și termostatul comandă încălzirea și se repetă.
   Consumă până se încălzește să zicem 0,5 kWh (încălzire continuă) și apoi 0,5 kWh (încălzire cu întreruperi) până se coace prăjitura.
   Cei care aud de cuptor electric se sperie când se gândesc ce consum mare are. Nu are, decât scurt timp, până se încălzește! Un cuptor cu putere nu prea mare are maxim 2,5 kW (de exemplu). Această putere este puterea însumată a tuturor rezistențelor (de obicei nu sunt folosite toate). Pentru încălzire folosește rezistențe de 2 kW, timp de (maxim) 15 minute (un sfert de oră). În acest caz, consumul de energie este 2 kW x 1 supra 4 = 2 : 4 = jumătate de kWh = 0,5 kWh. Plătim energia electrică consumată în mod real, nu puterea maximă (însumată) pe care o au toate rezistențele. Cuptoare cu putere mai mare, pe funcția încălzire rapidă se încălzesc mai rapid (în timp mai scurt), deci energia consumată este cam aceeași. Acest cuptor se încălzește la 180°C cam în 12 minute (consumă curent de aprox. 10 A), sau în 8 minute dacă aleg (în meniu, vedeți mai jos cum) încălzirea rapidă (consumă un curent ceva mai mare, un timp mai scurt).

   Să facem clar diferența între puterea maximă a tuturor rezistențelor, puterea folosită și energia electrică consumată!

   Puterea maximă este puterea însumată a tuturor rezistențelor (niciodată nu funcționează toate, poate doar la unele cuptoare, la încălzirea rapidă sau la curățare pirolitică).
   Puterea de funcționare diferă în funcție de câte rezistențe sunt folosite (de programul folosit).
   Energia electrică consumată = energia consumată pentru încălzire (putere x timp scurt) + energia consumată pentru menținerea temperaturii. Poate coace pe mai multe tăvi simultan (de exemplu biscuiți) cu funcționarea ventilatorului intern care uniformizează temperatura. Dacă cuptorul cald este folosit, în continuare, pentru altă mâncare, nu mai consumă energie electrică pentru încălzire (este deja cald).

   Să revenim la funcționarea cuptoarelor electrice. Acest model are două rezistențe sus (una mai mare și una mai mică, pentru grill), una jos (dedesubt) și una în spatele elicei ventilatorului. Tăvile pot fi puse mai sus sau mai jos (pe 5 niveluri), în funcție de cum dorim să fie coacerea (mai rumen sus, jos sau la fel), cu sau fără ventilare. Cu ventilare, se pot coace prăjituri pe mai multe tăvi în același timp, deci se face economie de timp și de energie electrică, am scris aici.

   Aveți aici manualul lui.

  V-am pus aici imaginea cu toate cele 12 funcții (dați clic pe ea ca să o vedeți mărită și să o puteți downloada și folosi, de exemplu ca să o vedeți pe tabletă sau telefon, când folosiți cuptorul)
   și varianta pentru imprimare, sau pentru imprimare și color:
Cu albastru - pozițiile tăvilor; cu roșu - rezistențele care se încălzesc.


      Cele 12 funcții sunt suficiente:
Funcția 1
Încălzește rezistența mare de sus și cea de jos.
 
Funcția 2
Încălzește rezistența mare de sus și cea de jos, cu ventilare.
 
Funcția 3
Încălzește rezistența de la ventilator.
 
Funcția 4 3D
Încălzește rezistențele: mare de sus, de jos, de la ventilator, cu ventilare.
 
Funcția 5 Pița
Încălzește rezistențele de jos și de la ventilator, cu ventilare.
 
Funcția 6 Grill mare cu ventilare
Încălzește rezistențele de sus, cu ventilare.
 
Funcția 7 Grill mare
Încălzește rezistențele de sus
 
Funcția 8 Grill mic
Încălzește rezistența mică de sus.
 
Funcția 9 Economic
Încălzește rezistența de la ventilator. Becul interior nu se aprinde.
 
Funcția 10 Încălzire de jos
 
Funcția 11 Menținere la cald.
 
Funcția 12 Decongelare
  
Preîncălzire rapidă (intensificare). Pentru protejarea instalației electrice, nu o folosesc (dacă nu este neapărată nevoie). Pe funcția 1 consumă 10 A (2,2 kW) ceea ce nu este mult (la încălzire rapidă  consumă 13 A din câte îmi amintesc).
 
Oprire peste un timp (primul simbol cu săgeată). Se programează peste câte minute să se oprească automat
Alarmă peste un timp (simbol clopoțel). Se programează peste câte minute să sune.
Dacă coacerea durează 30 minute, pot seta soneria la 30 minute și oprirea automată după timpul total de 40 minute (să fiu sigur că se oprește) (al doilea simbol cu săgeată).
 
Terminare la o anumită oră, de exemplu mâine dimineață la ora 6:30.
(În realitate afișajul se vede mult mai frumos decât în poze).


Indicatorul de temperatură: triunghirile se aprind la creșterea temperaturii. La atingerea temperaturii setate dă semnal sonor.
 
   
   Am pus aici câteva filmulețe despre reglarea cuptorului, din meniu. Este foarte ușor de reglat, se poate regla în orice ordine (funcție, timp, temperatură etc). (În filmulețe se aude un mic zgomot de la aparatul cu care am filmat și care a fost amplificat, nu este de la cuptor).
Video 1 și 2: îl pornesc și aleg temperatura. Apoi, orice funcție aș alege, respectă acea temperatură aleasă.
Pot schimba funcția în timpul funcționării (coacerii). De exemplu ca să se coacă mai bine dedesubt, selectez încălzirea de jos, în ultimele 5-10 minute de coacere.
Video 3: dacă nu reglez temperatura de la început, la alegerea fiecărei funcții este setată temperatura recomandată pentru fiecare funcție (o pot modifica apoi, când vreau).
     Când ușa este deschisă, ventilatorul din interior se oprește automat (are contact la ușă, ca frigiderele).
     Mai are un ventilator (deasupra cuvei, exterior ei), folosit pentru răcirea mânerului, butoanelor, plăcii electronice și care suflă aer spre înafară, printr-o fantă de deasupra ușii.
 
 
În stânga sunt indicate pozițiile recomandate ale tăvilor.
     Se poate înțelege funcționarea cuptorului cu ajutorul imaginilor pe care le-am postat. Acestea nu prea sunt frumoase, în realitate afișajul arată mult mai frumos decât în poze.

   Înainte de folosire, cuptorul trebuie încălzit cum scrie în instrucțiunile lui (să nu vă speriați dacă se degajă puțin fum și miros de ars). Este bine să aveți o fereastră deschisă sau aerisire bună.

   În continuare, în articolul următor, aici, puteți vedea interiorul cuptorului.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Buna dimineata. Nu reusesc sa gasesc in meniu funcția " self clean". Aveti vreun video, sau imi puteti spune cum se selecteaza? Vă mulțumesc.

Utile de făcut spunea...

Are curățire manuală (cu cârpa).

Trimiteți un comentariu