Hamburgher (sandvici)

Aceasta este o modalitate rapidă de a face un hamburgher-sandvici.
Avem nevoie de ingrediente:
- o chiflă rotundă sau poate fi și corn sau felii de pâine (prăjită)
- salam, cârnaț (de casă) afumat etc
- brânză topită sau unt (vedeți aici în articolul cu pița despre tuburi cu brânză topită)
- ardei sau gogoșar
- ce mai are omul pe acasă (și credeți că s-ar potrivi): murături sau ceapă tăiată mărunt și călită puțin.
  
Chifla sau bagheta (cornul) se taie în două (pe grosime).
  

Se pune brânză topită (un tub se ciupește cu foarfeca) sau felie de brânză sau unt (de preferință mai moale, al meu a fost luat din congelator).
  
Peste unt se pun mezeluri sau șuncă presată.
  
Deasupra se pun felii de ardei sau gogoșar și se poate pune ceapă tăiată mărunt și călită puțin.
Se pune partea de sus a chiflei.
În viitor probabil voi publica rețete puțin mai complicate de hamburgher (mai apropiate de rețeta obișnuită). Această rețetă este rapidă, de exemplu pentru studenții care stau în cămin.
Poftă bună!

Tort și prăjitură din pișcoturi cu felii de mandarine

   Am arătat aici ce ingrediente folosesc.  (acum folosesc cremă de vanilie, care se potrivește cu fructe).

Am desfăcut o conservă cu mandarine felii (sunt necesare două conserve dacă sunt mici).


Însiropez fiecare pișcot: îl ud pe o parte și pe cealaltă (cu o lingură). Am folosit sucul din conserva de mandarine, dacă nu este suficient se poate folosi suc (în sticlă) sau apă cu zahăr și cu aromă (de preferat de același fel cu fructele folosite, deci citrice).

Am pus 3 pișcoturi însiropate pe o farfurie, apoi pe ele am pus cremă și bucați (tăiate) din feliile de mandarine. Apoi încă un rând de două pișcoturi cu cremă și mandarine și deasupra încă un pișcot.

Am îmbrăcat prăjitura în frișcă, am ornat-o cu o felie de mandarină și cu bobițe colorate.





Pe o farfurie mai întinsă am pus pișcoturi în patru straturi, cu cremă și bucăți de mandarine între ele.

 Am acoperit tortul cu frișcă și am ornat cu felii de mandarine cu care am făcut o floare.



Poftă bună!

Decor pentru tort, cu brad de Crăciun

   Se desenează bradul, format din triunghiuri, cu creioanele prezentate aici. Se desenează globurile sau se pun bobițe colorate, ca aici. Se decorează cu frișcă roz (am pus în frișcă câteva picături de colorant alimentar roșu).

Decor pentru tort de Crăciun (desenat cu creioane pentru decor)

    Am folosit creioanele pentru decor pe care le-am prezentat aici (modificate, cu albastru).
    Pe un tort acoperit cu frișcă (bătută bine, să nu fie prea moale).



Creanga de brad: se trasează întâi liniile lungi cu verde, apoi liniile scurte (acele bradului). Se fac lumânările și flacăra fiecăreia, în culori diferite. De exemplu, eu am făcut lumânările cu roșu și flacăra cu galben; se pot face și invers (galben cu roșu).


Omul de zăpadă.


Bradul se face din triunghiuri. Pe el am pus bobițe colorate (ca globuri și beteală).


Am pus pe deasupra nucă de cocos albastră ca să imite zăpada, am ornat cu frișcă roz (amestecată cu câteva picături de colorant alimentar roșu).
Din cauza utilizării blițului, culoarea galben a ieșit modificată, în poze. În realitate culorile sunt frumoase, vedeți poza cu tortul terminat (poză făcută în lumină naturală).

L-am ornat cu frișcă și pe lateral.
                                                                Poftă bună!

Scris pe tort cu creioane pentru decor (Dr. Oetker)

   Am făcut un tort lung din pișcoturi (vedeți aici cum se face, cu diferite creme). Am pus în frișcă câteva picături de colorant alimentar roșu. A ieșit roz. Am întins-o deasupra.
   Am desenat și am scris urarea cu creioanele pentru decor prezentate aici.
   Este foarte ușor de scris și de desenat pe prăjituri și torturi. Dacă aveți un copil, asta îl face fericit!

Creioane pentru decor (Dr. Oetker)

   
   Cu 10 lei se poate cumpăra o cutiuță care conține 4 tuburi cu pastă de zahăr colorat, pentru decor. Sunt 4 culori: roșu, verde, galben și alb.
   Nu am fost mulțumit de culoarea albă (pot folosi cremă de unt, frișcă sau nucă de cocos pentru alb), așa că am transformat-o în albastru: am cumpărat o seringă mică și o sticluță cu colorant alimentar albastru. Am injectat căteva picături albastre în tubul alb, am frământat în degete (fără să scot pasta afară) și am obținut pastă de culoare albastră, pe care am folosit-o pentru decoruri pe tort.
   În articolele următoare vă voi prezenta câteva desene făcute cu aceste paste colorate. De exemplu, vedeți aici norii desenați cu albastru.

Prăjitură din pișcoturi, cu cremă de ciocolată

Se iau pișcoturi, se însiropează. Se bate crema de ciocolată și separat frișca cu lapte. Se face prăjitura ca aici. Deasupra se rade ciocolată (pe răzătoarea mică) sau se pun bobițe de ciocolată (ca ornament).



Am scăpat cam multă frișcă. Poftă bună!

Salată (sos) tzatziki

Se rade un castravete (mic, cornișon, sau mai mulți, după gust) pe răzătoarea mică. Se stoarce de zeamă.
Un borcan mic cu iaurt se scurge de zer.
Se rad câțiva căței de usturoi.
Se amestecă iaurtul cu castravetele (stors de zeamă) și cu usturoiul. Se poate pune piper sau frunze de mentă sau mărar tăiaie mărunt, se poate acri cu lămâie sau oțet alb.
Se pune la rece cel puțin câteva ore sau până a doua zi, ca să se amestece aromele.
O bunătate!
Se poate pune lângă alte mâncăruri (în special cu carne) sau este bună doar salata cu pâine.

Tort cu vișine (sau cu alte fructe), din pișcoturi

Ingrediente: un pachet pișcoturi (am pus aici de care folosesc), un plic cu praf pentru cremă de vanilie (se potrivește cam cu toate fructele), frișcă, vișine din compot (sau alte fructe), lapte.


Fiecare pișcot îl ud puțin: îl țin înclinat deasupra unui blid cu suc (în acest caz din compot, se poate îndulci după gust) și îl ud repede cu o lingură, pe ambele fețe. După ce este gata, las tortul câteva ore ca să se înmoaie pișcoturile și la mijloc (nu vreau să fie prea însiropate).

Aranjez pișcoturile într-un strat.

Pe fiecare strat de pișcoturi pun cremă și pe cremă bucățile de vișine.

Deasupra am pus un strat din frișca rămasă (amestecată cu câteva picături de colorant alimentar roșu). Am decorat cu frișcă.

Smochin

Există mai multe soiuri de smochini (unele sunt ormanentale). Cel care produce multe smochine (în funcție de vreme) și se împacă cu clima noastră este acesta:

Este ca o tufă mare (crengile cresc direct din pământ, dar sunt destul de lungi, de câțiva metri). 
Frunzele au 5 lobi. Poate produce smochine de 3 ori pe an, în funcție de starea vremii:
- Poate produce smochine verzi toamna (târziu) care nu se coc, dacă iarna nu este prea frig, acestea rezistă (puține) până primăvara, când se coc (sunt cele mai bune).
- în mod normal, vara, când necesită udare dacă este secetă.
- toamna.
Poate să coacă fructele mai multe odată sau mai puține (în funcție de vreme).

Pița

Se face aluat din 300 ml apă + 3 sferturi pachețel drojdie + cam 450 g făină (cantitățile pot fi modificate, în funcție de gustul fiecăruia). Se frământă și se lasă la dospit.
Se întinde pe o tavă.
Se pun deasupra ingredientele: sos de roșii 160 g; salam cam 150-250 g (sau/și șuncă) pentru vegetarieni poate lipsi, ciuperci 250 g, ardei 50 g, roșii, dovlecei, ceapă (toate tăiate), mazăre 75 g, porumb boabe 50 g (din conservă sau se taie de pe un porumb fiert), măsline, felii subțiri de mere (acrișoare); un tub cu brânză topită sau cașcaval ras (după gust).

Sos de roșii pentru pița
  
Am cumpărat o cutie mică de sos de roșii de la Penny (există și roșii în conservă în sos sau sos la borcan și la alte magazine). 
O cutie conține 500 g (cât pun în 3 pițe). Cântăresc o treime și o pun într-o farfurioară adâncă (restul împart în două și pun în două pungi în congelator, pentru alte dăți). Sosul de roșii în care amestec condimente pentru chiftele este bun și la alte mâncăruri, ca sos. Adaug puțin busuioc, puțin oregano (din plic) și condimente pentru chiftele. Puteți pune puțină zeamă de lămâie, să fie mai acrișor. Acestea au și sare, pun după gust cât să fie sărată pița suficient. 

Se face aluatul și se lasă la dospit

Salamul se taie în bucățele mai mici (am cumpărat german, ambalat felii, de la Penny sau Kaufland)
  
sau îl tai felii 


Se întinde aluatul dospit într-o tavă, pe el se întinde sosul de roșii (condimentat), se pune salamul.

Se pun ciupercile curățate și tăiate bucățele.
 
Apoi mazăre, ardei, porumb (din conservă sau tai boabele de pe un porumb fiert), dovlecei, măsline (tăiate felii):
   
Pița cu de toate:
  
Iau un tub de brânză topită, îl tai puțin la un capăt și fac dungi pe pița:
 

  

















Deasupra am ras cașcaval (mai bine la urmă, după ce este scoasă din cuptor sau chiar când se mai răcește, după preferințele fiecăruia) și am pus felii de roșii:
  
O punem la copt, în cuptorul preîncălzit.
Este gata. Poftă bună!

Puteți pune (înainte de coacere) și felii subțiri de măr acrișor (dacă vă place):

Cașcavalul ras se poate pune deasupra la urmă, după coacere.