La cuptoarele pe gaz (aragaze) există o deschizătură jos pe unde intră aerul necesar arderii flăcării și o deschizătură sus pe unde ies gazele arse fierbinți, situată de obicei în spatele plitei. Este ca și cum ați avea o flacără mare deschisă în bucătărie, de aceea se produce și o încălzire a bucătăriei.
Cuptoarele electrice sunt mai etanșe (chiar dacă unele au o mică deschidere pentru aerisire) și nu produc încălzirea mediului unde sunt așezate.
Ca să mențină geamul exterior rece, se pare că printre cele două sticle ale ușii are loc o curgere slabă a aerului. Ceva aer cald ajunge deasupra ușii și este suflat în afară (perpendicular pe ușă) de ventilatorul exterior de deasupra cuvei (am trasat linia roșie în imagine). Acel ventilator răcește placa electronică, butoanele și mânerul. (Este vorba despre cuptorul acesta, dar și altele funcționează cam la fel). După terminarea funcționării las ușa deschisă, ca să se răcească mai repede. După oprire, cuptorul trebuie lăsat un timp conectat la rețeaua electrică, ca să mai funcționeze un timp ventilatorul exterior (până se oprește automat). Consumul acestui ventilator este foarte mic (câțiva W).
Priza folosită trebuie să aibă împământare. Dacă nu are, curentează la atingerea părților metalice.
La prima funcționare degajă puțin fum și miros de (plastic) ars. Trebuie să funcționeze gol prima dată, conform instrucțiunilor (fără mâncare în el).
Alte postări despre cuptorul electric sunt aici.