Tort cu vișine (sau cu alte fructe), din pișcoturi

Ingrediente: un pachet pișcoturi (am pus aici de care folosesc), un plic cu praf pentru cremă de vanilie (se potrivește cam cu toate fructele), frișcă, vișine din compot (sau alte fructe), lapte.


Fiecare pișcot îl ud puțin: îl țin înclinat deasupra unui blid cu suc (în acest caz din compot, se poate îndulci după gust) și îl ud repede cu o lingură, pe ambele fețe. După ce este gata, las tortul câteva ore ca să se înmoaie pișcoturile și la mijloc (nu vreau să fie prea însiropate).

Aranjez pișcoturile într-un strat.

Pe fiecare strat de pișcoturi pun cremă și pe cremă bucățile de vișine.

Deasupra am pus un strat din frișca rămasă (amestecată cu câteva picături de colorant alimentar roșu). Am decorat cu frișcă.

Smochin

Există mai multe soiuri de smochini (unele sunt ormanentale). Cel care produce multe smochine (în funcție de vreme) și se împacă cu clima noastră este acesta:

Este ca o tufă mare (crengile cresc direct din pământ, dar sunt destul de lungi, de câțiva metri). 
Frunzele au 5 lobi. Poate produce smochine de 3 ori pe an, în funcție de starea vremii:
- Poate produce smochine verzi toamna (târziu) care nu se coc, dacă iarna nu este prea frig, acestea rezistă (puține) până primăvara, când se coc (sunt cele mai bune).
- în mod normal, vara, când necesită udare dacă este secetă.
- toamna.
Poate să coacă fructele mai multe odată sau mai puține (în funcție de vreme).

Pița

Se face aluat din 300 ml apă + 3 sferturi pachețel drojdie + cam 450 g făină (cantitățile pot fi modificate, în funcție de gustul fiecăruia). Se frământă și se lasă la dospit.
Se întinde pe o tavă.
Se pun deasupra ingredientele: sos de roșii 160 g; salam cam 150-250 g (sau/și șuncă) pentru vegetarieni poate lipsi, ciuperci 250 g, ardei 50 g, roșii, dovlecei, ceapă (toate tăiate), mazăre 75 g, porumb boabe 50 g (din conservă sau se taie de pe un porumb fiert), măsline, felii subțiri de mere (acrișoare); un tub cu brânză topită sau cașcaval ras (după gust).

Sos de roșii pentru pița
  
Am cumpărat o cutie mică de sos de roșii de la Penny (există și roșii în conservă în sos sau sos la borcan și la alte magazine). 
O cutie conține 500 g (cât pun în 3 pițe). Cântăresc o treime și o pun într-o farfurioară adâncă (restul împart în două și pun în două pungi în congelator, pentru alte dăți). Sosul de roșii în care amestec condimente pentru chiftele este bun și la alte mâncăruri, ca sos. Adaug puțin busuioc, puțin oregano (din plic) și condimente pentru chiftele. Puteți pune puțină zeamă de lămâie, să fie mai acrișor. Acestea au și sare, pun după gust cât să fie sărată pița suficient. 

Se face aluatul și se lasă la dospit

Salamul se taie în bucățele mai mici (am cumpărat german, ambalat felii, de la Penny sau Kaufland)
  
sau îl tai felii 


Se întinde aluatul dospit într-o tavă, pe el se întinde sosul de roșii (condimentat), se pune salamul.

Se pun ciupercile curățate și tăiate bucățele.
 
Apoi mazăre, ardei, porumb (din conservă sau tai boabele de pe un porumb fiert), dovlecei, măsline (tăiate felii):
   
Pița cu de toate:
  
Iau un tub de brânză topită, îl tai puțin la un capăt și fac dungi pe pița:
 

  

















Deasupra am ras cașcaval (mai bine la urmă, după ce este scoasă din cuptor sau chiar când se mai răcește, după preferințele fiecăruia) și am pus felii de roșii:
  
O punem la copt, în cuptorul preîncălzit.
Este gata. Poftă bună!

Puteți pune (înainte de coacere) și felii subțiri de măr acrișor (dacă vă place):

Cașcavalul ras se poate pune deasupra la urmă, după coacere.

Florile de salcâm reduc stresul, liniștesc, sunt antidepresive, reduc astenia de primăvară și oboseala, tratează durerile de cap, benefice pentru stomac

   Continuarea articolului anterior. Primăvara, când se culeg flori de soc, se pot culege și flori de salcâm. Am cules și am pus în sucul de soc și apoi am găsit ce efecte bune au.

   Parfumate şi aromate, florile de salcâm pot fi folosite pe post de „medicament". Cand "înnebunesc salcâmii" este cel mai bun moment pentru a le culege aceste flori si pentru a le folosi cu succes in tratamentele naturiste ale afectiunilor digestive si respiratorii, dar si pentru durerile de cap de origine necunoscuta. Florile se folosesc sub forma de pulbere, ceai de salcam, tinctura sau vin de salcâm. Conţin flavonoide, glucozide, tanin şi uleiuri esenţiale, substanţe care au efect benefic asupra organismului.

   Preparatele obţinute din flori de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică la nivelul musculaturii netede gastrice. De aceea, se folosesc în dureri abdominale, în gastrite hiperacide, în boala de reflux şi în ulcerul duodenal. De asemenea, florile de salcâm au acţiune sedativă la nivelul sistemului nervos central, reduc nivelul stresului, efect deosebit de benefic în cazul gastritelor şi ulcerelor declanşate de stres. Ca pansament gastric, se utilizează florile de salcâm, sub formă de pulbere sau de flori mărunţite, care se administrează pe stomacul gol, câte o linguriţă rasă de trei-patru ori pe zi. Se pot folosi amestecuri de plante pentru accentuarea efectului antispastic şi alcalinizant: salcâm, zmeur, lemn-dulce, dud şi muşeţel.
   De asemenea, se stie despre efectul benefic al florilor de salcam asupra persoanelor "cu nervii la pamant", asupra celor meteosensibile, in cazurile de depresie si a starilor numite "astenie de primavara", o stare greu de definit, specifica nu numai femeilor tinere, ci si celor trecute de prima tinerete.
   O cană cu ceai de salcâm băută înainte de a merge la culcare cu o oră-două vă asigură un somn liniştit. Florile de salcâm acţionează asupra sistemului nervos, având capacitatea de a calma.
Tot aceste flori parfumate reduc excitabilitatea nervoasă, de aceea se recomandă împotriva durerilor puternice de cap. Infuzia combinată, câte un litru pe zi, îndulcită cu miere, este un remediu excelent în cefalee şi stări de greaţă care se agravează la stimulii sonori şi auditivi.
   O cană cu macerat din flori de salcâm, consumată zilnic, vă ajută să calmaţi o parte dintre simptomele proprii afecţiunilor digestive. Se prepară un macerat: 200 ml de apă în care se adaugă o lingură şi jumătate cu flori de salcâm.
   Se lasă la macerat de seara până dimineaţa, când se bea pe stomacul gol. Acest preparat este recomandat persoanelor suferinde de ulcer, gastrită, reflux gastro-esofagian, crampe abdominale şi indigestii după mesele copioase cu alimente grase.

Florile de salcam au efect sedativ
Florile de salcam calmeaza tusea si au efect usor sedativ, linistind starile de nervozitate si iritabilitate. In bolile de stomac, gastrita si ulcer gastric ori duodenal, florile de salcam actioneaza ca un adevarat pansament. Se face o cura de macar o luna, in care zilnic se ia cate o lingurita de pulbere de flori inainte de fiecare masa.
Pulberea se obtine macinand florile bine uscate in rasnita de cafea. Se pastreaza la rece, in borcane bine inchise, dar nu mai mult de doua saptamani, perioada dupa care isi pierde din proprietati.

Infuzia din flori de salcâm
   Infuzia din flori de salcam se prepara turnand 200 ml de apa fiarta peste o lingurita de planta uscata. Se acopera vasul pentru zece minute, apoi se strecoara, iar lichidul obtinut se bea in trei reprize, dupa mesele principale.
   Infuzia combinata se recomanda, mai ales, in caz de dureri de cap foarte puternice, deoarece florile de salcam au darul de a reduce excitabilitatea nervoasa. Se prepara din trei - patru linguri de flori maruntite, puse la macerat intr-o jumatate de litru de apa, pentru 10 ore, de seara pana dimineata. Se filtreaza, iar lichidul rezultat se lasa deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se fierbe cinci minute intr-o jumatate de litru de apa. Dupa racire, se filtreaza si se amesteca cu lichidul ramas de la macerat, in felul acesta obtinandu-se cam un litru de ceai. 
   Infuzia caldă de flori de salcâm, indulcita cu miere, cate un litru pe zi, calmeaza accesele de tuse, durerile de piept si febra, avand proprietati emoliente, antiiritative si expectorante.

Florile de salcam, eficiente impotriva insomniei
   Daca suferi de insomnie sau ai un somn agitat si nu reusesti sa te odihnesti in timpul noptii, poti combate aceste stari neplacute cu ajutorul florilor de salcam. In fiecare seara, inainte de a merge la culcare, este bine sa bei o cana cu ceai de flori de salcam. Acesta va actiona asupra sistemului nervos si te va ajuta sa te relaxezi si sa te odihnesti.

Florile de salcam trateaza afectiunile genitale
   In cazul in care te confrunti cu afectiuni genitale, precum vaginita sau candidoza, este bine sa faci bai de sezut cu tinctura de salcam. Aceasta se adauga in apa, iar tratamentul trebuie urmat cateva zile la rand, pana cand afectiunea se vindeca sau se amelioreaza.

Florile de salcam, benefice pentru stomac
   Afectiunile digestive creeaza un adevarat disconfort, insa cu florile de salcam poti trata eficient simptomele suparatoare. Pentru ulcer, gastrita, crampe abdominale sau indigestii, este bine sa consumi zilnic ceai din flori de salcam sau sa prepari un macerat din flori si sa-l consumi de 2 ori pe zi, dimineata si seara. Pentru macerat, ai nevoie de o cana cu apa, in care adaugi o lingurita si jumatate de flori de salcam. Amestecul se lasa la odihnit cel putin 12 ore, apoi se bea in 2 reprize, pe stomacul gol.

Florile de salcam, un antidepresiv de primavara
   Atacurile de panica, depresiile si starile anxioase pot fi amelioarate cu ajutorul florilor de salcam. Terapia cu flori de salcam presupune sa te plimbi cateva minute in fiecare zi printr-o zona cu salcami infloriti si sa mirosi parfumatele inflorescente albe.

Florile de salcam trateaza tusea
   Daca primavara te confrunti cu o raceala de sezon sau pur si simplu ai un acces prelungit de tuse, poti recurge la leacuri babesti si ieftine, cum ar fi florile de salcam. Ceaiul cald din flori de salcam, indulcit cu miere, amelioreaza febra, tusea si durerile in gat, deoarece are o actiune expectoranta si antiiritativa.

Florile de salcam
   Nimic nu este mai neplacut decat sa te apuce o durere de cap insuportabila exact atunci cand lucrezi sau incerci sa te simti bine in compania prietenilor. Infuzia de flori de salcam are efecte calmante si poate ameliora migrenele.

   De asemenea, florile de salcam pot alunga astenia de primavara, starile de oboseala continua sau starile de irascibilitate.
sursa Ziua de Cluj, sursa imaginii

Suc de flori de soc

Este vremea florilor de soc. Am găsit o rețetă pe care am făcut-o:
Ingrediente pentru 10 litri apă:
    1 kg zahăr
    8-10 flori de soc
    5-6 flori de salcâm
    4-5 lămâi sau 1 pliculeţ sare de lămâie  (puteți pune mai puțin zahăr, eventual miere și mai puține lămâi).
Înainte să găsesc rețeta, am cules pe lângă florile de soc și flori de salcâm (erau în apropiere). Nu îmi place prea mult aroma florilor de soc, pe care florile de salcâm o îndulcesc. Se mai pot adăuga scorțișoară și cuișoare (pentru gust) și petale de trandafir (aromat, pentru suc) pentru culoare. Trandafirii roșii dau sucului culoarea roz. 

 

Am cules flori de soc și de salcâm.

Am pus flori de soc, de salcâm și de trandafiri:
 














Părerea mea este că merită să puneți în congelator flori de soc, de salcâm etc pentru la iarnă. Mai ales dacă vor fi geruri și viscol în ianuarie-februarie, va fi o surpriză plăcută să aveți suc de flori de soc.

Vedeți aici despre beneficiile florilor de soc pentru sănătate.

Prăjituri bune din pișcoturi

 
      
   Se cumpără un pachet de pișcoturi (cu 48 bucăți), un plic cu praf pentru cremă (eu am ales Dr. Oertker cu vanilie), unul sau două plicuri de frișcă și esență. 

   Se face suc pentru însiropat pișcoturile din apă cu zahăr, după gust, se poate pune puțină esență (potrivită cu aroma cremei).

   Se însiropează pișcoturile. Eu le țin oblic deasupra unei farfurii cu suc și cu o lingură, le dau cu suc pe amândouă părțile (nu le înmoi tare, prefer să le las câteva ore sau până a doua zi să se pătrundă bine, fără să devină prea moi). Sau puteți folosi suc de băut, cumpărat.

Bat crema cu lapte rece. 

   Așez pișcoturile, pe măsură ce le înmoi, pe o farfurie. Pun cremă, mai pun pișcoturi. La urmă pun frișcă și apoi pe deasupra ornamente sau ciocolată rasă. 
Pișcoturile le pun pe 3 rânduri: 
- jos 3, apoi 3, sus 2 = 8 pișcoturi, ies 6 prăjituri
sau
jos 3, apoi 2, sus 1 = 6 pișcoturi, ies 8 prăjituri


Farfuria cu Hello Kitty produce un gust și mai bun prăjiturilor.

  Dacă aveți vreun copil mic, el să pună câteva bobițe de ornamente deasupra. Îi spuneți că să vadă ce bună va fi prăjitura că a contribuit și el. Să vedeți ce tare îl va încânta!

                                    * * *  Poftă bună!  * * *