Rețete tematice cu Războiul Stelelor

    Au apărut și la noi cărți de bucate cu Războiul stelelor - puteți găsi căutând pe internet, youtube  sau Amazon cookbook Star Wars.
   Sunt rețete potrivite pentru copiii interesați de temă, eventual pentru cei nemâncăcioși.
 
 
 
 
  
 
 Dați clic pe imagini ca să le vedeți mărite și să le puteți lua - sunt bune și ca idei de ornare a mâncării (dar nu prea sunt practice pentru uzul zilnic).
  imaginile sunt de pe Amazon.


”The force a’bakens”

  
     Cunoscuta Daisy Ridley a participat la emisiunea TV Great Britain - Bake Off pentru cei bolnavi de cancer.

   sursa (seria 4, episodul 1), sursa

Desene de decor de făcut pe tort

   Copiiilor le place să deseneze și pot să-și manifeste talentul și cu creioanele de aici, pe tort.
   Sunt potrivite desene mai simple, simetrice, de exemplu lalea, floare, fluture etc. 
   Copiii se bucură și când le desenează, și când le mănâncă. Poftă bună!
   Dacă aveți idei de desenat, le puteți pune în practică!

Cum se pune un cuptor încorporabil (electric)

   Recomand montarea lui în mobilă, la o înălțime convenabilă, ca să fie cât mai ușor de folosit!

Cum se desface o sticlă sau un bidon cu capacul înșurubat

  
   Indiferent ce sticlă este de desfăcut, dacă merge greu, puteți folosi un clește pentru spart nuci, sunt foarte utile cele care au deschideri pentru nuci mici și nuci mari (potrivite pentru capace mici și mari). Și capacele înțepenite se desfac mai ușor.
 
   Se prinde capacul cu cleștele, se strânge și se deșurubează. Ușor!
   (imaginile sunt de pe internet)

Șnițele de soia cu condimente (bune la gust)

  
   Se cumpără o pungă cu bucăți de soia pentru șnițele, se fierb, se pun la răcit și se taie în două pe grosime (să fie la fel de mari, dar mai subțiri).

   Se dau pe o parte cu condimente pentru chiftele, pe cealaltă parte cu busuioc (din plic), apoi se fac pane. Rezultatul este foarte bun, sunt mult mai gustoase decât soia fiartă (cam rea la gust).

Crenvurști în corn (hot dog) (încă un fel)

 
  
   Am fost la cumpărături și am cumpărat de la CBA cremvurști italieni și felii de brânză (topită). Sau felii de brânză topită germană de la Lidl.
 
    Am tăiat cremvurștii în două și i-am pus pe jumătățile de cornuri. Am tăiat și câteva felii de brânză și le-am pus pe deasupra. Puteam adăuga și altele, dar a fost suficient (doar la urmă puțin muștar sau keciup, cum vă place). Toate le-am pus pe o tavă a cuptorului (prezentat aici) și am pus tava în cuptorul încălzit. Cornurile s-au împrospătat (să nu le lăsați prea mult, ca să nu se usuce coaja, devenind prea crocantă; eventual pot fi udate pe deasupra, înainte de a le pune în cuptor).
   Actualizare: puteți folosi cratița cu grătar (gril) prezentată aici, ca să nu mai încălziți cuptorul.
 
   O bunătate!
(Puteți vedea aici o postare pe aceeași temă).

Grâu încolțit


   Unii mănâncă grâul încolțit (cu colți mici) pentru că are vitamine, acizi esențiali etc.
   Eu pun iarna grâu la încolțit și îl las să crească (fără pământ) ca să îl dau la găini. Este bun și pentru iepuri, păsări de colivie și animale mici (cobai, hamsteri). Îl pun în apă la încolțit o zi, apoi îl las să crească în tăvi mari pentru ghivece de flori (se poate și în tăvi de plastic dreptunghiulare mari, ligheane etc). Îl spăl înainte de a-l pune la încolțit și apoi zilnic (ca să nu mucegăiască). Crește în apa strânsă între rădăcini. Îl smulg cu rădăcini.

Despre cuptoarele electrice

   La cuptoarele pe gaz (aragaze) există o deschizătură jos pe unde intră aerul necesar arderii flăcării și o deschizătură sus pe unde ies gazele arse fierbinți, situată de obicei în spatele plitei. Este ca și cum ați avea o flacără mare deschisă în bucătărie, de aceea se produce și o încălzire a bucătăriei.
   Cuptoarele electrice sunt mai etanșe (chiar dacă unele au o mică deschidere pentru aerisire) și nu produc încălzirea mediului unde sunt așezate.
   Ca să mențină geamul exterior rece, se pare că printre cele două sticle ale ușii are loc o curgere slabă a aerului. Ceva aer cald ajunge deasupra ușii și este suflat în afară (perpendicular pe ușă) de ventilatorul exterior de deasupra cuvei (am trasat linia roșie în imagine). Acel ventilator răcește placa electronică, butoanele și mânerul. (Este vorba despre cuptorul acesta, dar și altele  funcționează cam la fel). După terminarea funcționării las ușa deschisă, ca să se răcească mai repedeDupă oprire, cuptorul trebuie lăsat un timp conectat la rețeaua electrică, ca să mai funcționeze un timp ventilatorul exterior (până se oprește automat). Consumul acestui ventilator este foarte mic (câțiva W).

   Priza folosită trebuie să aibă împământare. Dacă nu are, curentează la atingerea părților metalice.
   La prima funcționare degajă puțin fum și miros de (plastic) ars. Trebuie să funcționeze gol prima dată, conform instrucțiunilor (fără mâncare în el).
   Alte postări despre cuptorul electric sunt aici.

Coacerea în mai multe tăvi deodată în cuptorul electric Arctic AROIM 24500 BC (și în orice cuptor electric)

   Continuarea prezentării acestui cuptor electric și al folosirii cuptoarelor electrice (cu convecție, adică cu ventilator interior) în general.  
   Acest cuptor are două tăvi mari și un grătar (pe care eventual se mai poate pune o altă tavă).
   Puteți folosi ventilatorul interior când coaceți în mai multe tăvi simultan (fursecuri, biscuiți, foietaje etc). Cu ventilator (pe funcțiile corespunzătoare) coacerea este mai uniformă.

   Este recomandat ca pe la jumătatea coacerii să rotiți tăvile: cea de sus → jos și de jos → sus, că să fie coapte uniform.
   Pe funcția încălzire sus și jos, pandișpanul nu are jos coaja (subțire) și, după coacere, îl puteți întoarce cu partea de jos în sus. 
   Dacă vreți să facă coaja subțire, puteți folosi funcția încălzire de jos în ultimele 5 - 10 minute. 
   Sau puteți folosi o funcție cu ventilator.

Curățarea lipiciului de la etichete de pe sticle și borcane

Am găsit următoarele metode pentru curățat lipiciul rezistent, care nu se curăță ușor:

”   Metoda unsuroasă
Unge cleiul de pe etichetă cu ulei obișnuit, până ce acesta se îmbibă bine, apoi lasă-l să acționeze aproximativ 30 minute.
Îndepărtează lipiciul cu un burete abraziv și mult detergent de vase.
   Metoda amestecul minune
Amestecă o linguriță de praf de copt cu puțin ulei, apoi unge zona ce dorești să o cureți. Lasă să acționeze 30 minute, apoi freacă cu un burete abraziv și puțin praf de curățat (TIX) sau cu CIF. Clătește bine cu apă caldă.”
sursa

”Am descoperit un amestec format din praf de copt, ulei și praf de curățat de tip tix, care a dat rezultate și am scăpat până și de cele mai încăpățânate urme de lipici.
Amestecă o linguriță de praf de copt cu o linguriță de ulei din floarea soarelui,
freacă bine cu acest amestec eticheta sau zonele acoperite cu lipici de pe borcan,
lasă-l să acționeze 30 de minute,
freacă apoi cu praful de curățat și cu un burete abraziv,
spală cu apă caldă și detergent de vase.”
sursa

  Am încercat să curăț lipiciul rămas de la etichetă, de pe o sticlă de suc și a mers foarte ușor cu ulei. Am pus puțin ulei pe un șervețel (împăturat) și am pus pe sticlă, unde a fost lipiciul. Imediat am simțit cum lipiciul s-a muiat. Au fost și câteva pete de lipici mai gros, așa că am lăsat câteva zeci de minute să se înmoaie, cu șervețelul cu ulei lipit de sticlă (pusă orizontal).
   Am curățat cu partea mai dură a unui burete de vase și cu săpun. Pe sticlă nu au rămas urme de lipici.

Despre folosirea (și protejarea) instalației electrice din bucătărie

   Am întâlnit mai multe întrebări ale unor gospodine despre rețeaua electrică a casei (în special a bucătăriei), cât este de bună.
   Puteți chema un electrician să se uite și să vă spună. Și puteți folosi (numai orientativ) metoda de aici, în care este măsurată tensiunea fără și cu consumator (mare), iar căderea de tensiune (diferența) vă poate crea o impresie despre starea firelor din circuitul respectiv.
   Dacă circuitul respectiv nu duce curenți (puteri) mari, este bine să nu conectați consumatori mari simultan, sau să nu alegeți funcțiile care au consum mare, de exemplu la cuptorul electric prezentat aici să nu alegeți încălzire rapidă și puteți încălzi numai o rezistență (din câte are). La plitele electrice (cu inducție) nu porniți încălzirea rapidă (boost).

Căpșuni cultivate în bidoane

    Am luat niște bidoane de 5 sau 6 litri de la apa plată (vedeți aici de care), le-am decupat pe lungime și le-am pus dopurile. Dedesubt am făcut găuri pentru scurgerea apei. Am trecut repede pe deasupra unei flăcări muchiile tăiate, ca să se rotunjească, să nu fie ascuțite. Au rezultat niște jardiniere în care am pus pământ și am cultivat căpșuni (au mai mult pământ decât în ghivece). Le-am așezat în tăvițe folosite la jardiniere sau în orice tăvițe alimentare. Căpșunile nu ating pământul, deci nu putrezesc ușor.

Pregătirea pentru sezonul cald (vară) - Frigidere și congelatoare

   În timpul funcționării, acestea se încălzesc în spate (panoul care răcește fluidul frigorific). Ca să funcționeze cât mai eficient, trebuie ca aerul să ajungă ușor la acel panou (să existe spațiu lateral și în spate) și trebuie curățat de praf. Dacă aerul proaspăt nu poate ajunge ușor la panou sau acesta este prea acoperit de praf, răcirea se face mai greu, motorul funcționează mai mult timp, până la urmă nu se mai oprește deloc și se poate arde.

   Trebuie să nu fie pus prea aproape de perete și să nu aibă lângă el mobilă care să împiedice circulația aerului. Dacă nu se poate altfel, ar trebui ridicat pe niște șipci groase, ca să intre aerul pe dedesubt spre panoul din spate, și măcar puțin spațiu să fie și pe laterale.

   Panoul din spate trebuie șters de praf.

Flori de vară în ghivece


 
   Sunt mai multe soiuri de flori pe care le puteți cultiva în ghivece, afară (sau pe balcon și după ce înfloresc, să le aduceți înăuntru. Sunt frumoase și unele au parfum: mușcate, crini, dalii pitice sau gherghine (trebuie duse înăuntru iarna, ca să nu înghețe bulbii), petunii (și curgătoare), garoafe, gura leului, panseluțe, gladiole etc. Odată aduse în interior, florile durează (mult) mai mult decât dacă sunt afară, la soare și la căldură mare.
 

Flori de primăvară, în ghivece

   Dacă cumpărați bulbi de flori de primăvară, îi puteți pune în ghivece. Plantele vor crește și vor înflori afară. Apoi ghivecele cu florile înflorite le puteți aduce în interior sau în curți și terase betonate (unde nu ar putea crește flori).


   Am pus așa zambile, lalele, brândușe, crini (și pitici), frezii, gladiole etc.
   Sunt foarte frumoase!
   Aici sunt și alte postări despre flori.

Flori de primăvară care înfloresc iarna, în interior

   Puteți pune în ghivece cu pământ bulbi de flori de primăvară, care cresc și înfloresc iarna în casă. Am pus în special zambile (care au și flori și parfum).
  
   Mai multe postări cu flori aici.

Răsaduri cu flori și legume


   Sub scară și am mai avut ceva loc la soare în capătul curții.

   Am făcut răsaduri în pahare de plastic și am scris pe fiecare ce este.
  (dați clic pe imagini ca să le vedeți mai mari)

Înmulțirea smochinilor

   Vedeți articolul despre smochini aici.
   Smochinul produce multe nuiele (crengi subțiri) care cresc din rădăcină. L-am înmulțit prin marcotaj: am tras câteva crenguțe în jos și le-am îngropat (partea de jos) în pământ. Am pus câteva cărămizi ca să le țină în pământ (să nu se ridice).
  Vedeți și aici (de unde am luat imaginea).
   Se poate întâmpla ca, după plantare, chiar dacă a fost plantat cu rădăcini, smochinului să îi cadă toate frunzele și să arate ca și când ar fi uscat. Lăsați-l pe loc (și udați pământul), după un timp (poate toamna) vor da iar frunzele. Să nu credeți că este uscat, chiar dacă așa arată!
   Uneori, în iernile geroase, se pot usca ramurile (mai ales în cazul smochinilor tineri). Va da iar din rădăcini. Este bine ca smochinii tineri să fie protejați în iernile geroase (acoperite ramurile).

Pița pe felii de pâine

   Am încercat cuptorul electric prezentat în articolul anterior.

   Pe o tavă am pus niște felii de pâine. Pe ele am pus sos de roșii cu condimente, salam, mazăre, ardei, brânză topită, porumb etc. Vedeți ce ingrediente am folosit la pița normală aici.


   Cu diferența că acum am pus brânză topită cu smântână (de la Penny).


   Am reglat temperatura în cuptorul electric.
   Despre funcționarea acestui cuptor electric și în general a cuptoarelor vedeți aici (sunt mai multe articole, vor apare toate despre cuptor).


   Am pus tava pe grilajul cuptorului (nu era tava cuptorului, era alta, mai mică).
   Am lăsat cam 15 minute la 180 grade Celsius.


   A fost foarte bună!